Paul Pörtner (ed.): Experimentální divadlo: přehled, dokumenty, kresby, fotografie (1960/1965) [Czech]

23 January 2014, dusan

A history and documents of the experimental theatre edited in 1960 by the German playwright, novelist and translator.

“Pörtnerova kniha chce ve stručnosti, mnohdy až lapidární zkratkou, seznámit s výsledky nejdůležitějších pokusů, ktoré vznikly z vědomí neomezených možností moderního scénického prostoru a chtějí zbavit divadlo otrocké závislosti na konvenci a stagnaci, vlastní stávajícímu divadlu.

Výsledky pokusů velikých experimentátorů, mezi nimiž nechybí taková jména jako Appia, Craig, Marceau, Piscator, ale i Léger, Moholy-Nagy, Picasso, svítí nadále jako maják do budoucnosti, neboť jen málo impulsů z jejich bohatého odkazu přešlo do praxe současného divadla.

Ačkoli nelze očekávat, že idea ‘totálního divadla’ ožije v celé plnosti jejich představ, zůstává nicméně naděje, že sebevědomí divadla jako svébytného uměleckého druhu zesílí, že experimenty se specificky divadelními prostředky budou vedeny dále, aby se tak z dílčích událostí stala skutečná divadelní událost, ve které spojí experiment formy s novým obsahem.

Kniha může být cenným podnětem v našem soudobém uměnovedném myšlení a má význam i pro historii předválečného divadla, která má právě v této oblasti mnoho neujasněností a bílých míst.” (from the inside flap)

First published as Experiment Theater. Chronik und Dokumente, Arche, Zürich, 1960
Translated by Jan Rak
Publisher Orbis, Prague, 1965
Volume 4 of Monoskop Unlimited Edition series
176 pages

PDF (66 MB, no OCR)


Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Name (required)

Email (required)

Website

Speak your mind