Možnosti studentského života (2010) [Czech]

18 February 2013, dusan

Možnosti studentského života je průběžně rozvíjený projekt skupiny P. O. L. E. (aktuálně působící ve složení Vasil Artamonov, Alexey Klyuykov, Václav Magid, Tereza Stejskalová, Pavel Sterec, Tomáš Uhnák), který formou výstavy seznamuje s různými pojetími společenské role studujících.

Projekt má několik složek. Faktografická část poskytuje základní vhled do dějin studentstva jako společenského fenoménu. Tvoří ji jednak graf, jenž lokalizuje klíčové události a hnutí na časové a zeměpisné ose, jednak medailonky vybraných osobností studentského aktivismu. Teoretická část přibližuje formou citátů různé koncepce identity studujících. Jako zdroj těchto pojetí posloužily manifesty studentských hnutí a úvahy některých myslitelů. Další složka projektu má podobu multimediální instalace, koláže z plakátů a letáků či sestřihu videí a ukazuje obraz studujících jako specifické skupiny konzumentů, jenž je dnes prosazován reklamou a masmédií. Nedílnou součástí projektu jsou také bannery a další předměty používané při pouličních protestech. Tyto artefakty, ať už převzaté od různých studentských uskupení nebo vyrobené samotnými autory projektu, jsou v závislosti na kontextu prezentace aranžovány do podoby muzeální instalace nebo naopak začleňovány do aktuálně probíhajících protestů.

Původní verze výstavy byla připravena ve spolupráci se Studentskou komorou RVŠ pro galerii TranzitDisplay v roce 2009 u příležitosti sedmdesátého výročí 17. listopadu 1939. Aktualizované reprízy proběhly v roce 2011 v galerii D9 v Českých Budějovicích a v klubu K4 v Praze. Pro prezentaci na Filozofické fakultě UK v rámci Týdne neklidu autoři přepracovali projekt tak, aby se stal nedílnou součástí protestů proti připravované reformě vysokých škol.

Edited by Vasil Artamonov, Patrik Eichler, Miroslav Jašurek, Václav Magid, Tomáš Uhnák
Publisher tranzitdisplay, Prague
80 pages

exhibition

PDF


Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Name (required)

Email (required)

Website

Speak your mind