Peter Gonda: Simulácia sociálnych noriem v multiagentovom prostredí (2009) [Slovak]

20 August 2009, dusan

Sociálne kognitívne vedy sa zaoberajú ľudskou kogníciou ako procesom silne podmieneným spoločenským kontaktom. Pravidlá a zaužívané postupy sociálneho správania sú predpísané sociálnymi normami, nepísanou sadou pravidiel, ktorá sa vyjednáva v rozsiahlej sérii interakcií počas kontaktu medzi jednotlivcami v skupine. Práca stavia na doterajšom výskume sociálnych a kooperačných noriem, aby prezentovala vlastnú multiagentovú simuláciu vychádzajúcu z teórií geneticko-kultúrnej koevolúcie. Výsledky ukazujú, že v simulácii povstávajú stabilné vzorce hodnôt, ktoré predpisujú mieru altruizmu a sociálneho učenia u agentov.

Kľúčové slová
sociálne normy, evolúcia kooperácie, geneticko-kultúrna koevolúcia, sociálne učenie, simulácia

Diplomová práca
Univerzita Komenského v Bratislave, Fakulta matematiky, fyziky a informatiky, Katedra aplikovanej informatiky, Umelá inteligencia
Vedúci práce: prof. RNDr. Jiří Pospíchal, DrSc
Bratislava: FMFI UK, 2009

Social norms in gene-culture multi-agent environment
This thesis builds upon the research of social and cooperative norms, to present an original contribution in the form of a multi-agent simulation, which owes much to theories of gene-culture coevolution. The results presented show that stable patterns of values that describe the level of altruism and social learning amongst the agents emerge in the simulation.

More info (author)

PDF
PDF (presentation in English)


One Response to “Peter Gonda: Simulácia sociálnych noriem v multiagentovom prostredí (2009) [Slovak]”

  1. kham on August 21, 2009 1:55 am

    gnd is on the mathematics faculty? nice work there. thanks for posting.

Comments RSS

Leave a Reply

Name (required)

Email (required)

Website

Speak your mind