Virtueel Platform: Born-Digital Kunstwerken in Nederland (2012) [Dutch]

11 June 2012, dusan

Born-digital kunst maakt een steeds groter deel uit van Nederlandse kunstcollecties. Omdat born-digital kunst andere eisen stelt aan beheer en behoud dan fysieke kunstcollecties, is er behoefte aan meer inzicht in de huidige praktijk en de obstakels die zich daarbij voordoen.

Enkele Nederlandse organisaties die zich bezighouden met deze vraagstukken, Virtueel Platform, Digitaal Erfgoed Nederland (DEN), Stichting Behoud Moderne Kunst (SBMK) en Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk), hebben gezamenlijk gewerkt aan een onderzoek naar deze specifieke problematiek.

Zij zijn in april 2012 gezamenlijk een nieuw initiatief gestart voor digitale kunst: het Dutch Art Force.

Het onderzoek inventariseert hoeveel born-digital kunstwerken in de collecties aanwezig zijn en beschrijft in welke mate beheer en behoud geregeld zijn. Het resultaat is een aanzet tot een heldere probleemstelling, vergezeld van aanbevelingen.

Tevens is onderzocht of aansluiting op een bestaand internationaal netwerk mogelijk is, of dat een dergelijk netwerk tussen verschillende partijen opgezet moet worden. Het is duidelijk dat de musea met veel vergelijkbare vragen en problemen zitten bij het verzamelen, beheren en presenteren van born-digital kunst.

Daarnaast wordt er door kunstenaars en andere, vaak producerende, organisaties aan interessante oplossingen gewerkt. Hoewel er verschillende belangen spelen, vinden de partijen elkaar in de gedeelde overtuiging van de noodzaak dat er op korte termijn actie ondernomen moet worden om het hedendaagse cultureel erfgoed voor de toekomst veilig te stellen.

Research and text by Annet Dekker
Research assistant: Marleen Wagenaar
Publisher: Virtueel Platform, in collaboration with Digitaal Erfgoed Nederland (DEN), Stichting Behoud Moderne Kunst (SBMK), and Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk), April 2012
Creative Commons BY-NC License
100 pages

publisher

PDF
View online (Isuuu.com)


Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Name (required)

Email (required)

Website

Speak your mind