Andrej Chudý: Vplyv elektronickej komunikácie na súčasné zmeny v chápaní a zmysle autorstva (2008) [Slovak]

20 August 2009, dusan

Práca načrtáva spoločenské zmeny, ktoré vedú od hierarchických usporiadaní k sieťovým a rozberá akým spôsobom v tomto prostredí umožňuje elektronická komunikácia remediáciu tradičných médií.

Predstavuje chronológiu koncepcií autorstva v západnej kultúre od antiky po súčasnosť. Bližšie skúma význam Múz v antike i stredoveku, anonymitu stredovekých autorov, vzťah orálneho a písaného. Prechádza od vplyvu kníhtlače k vznikajúcej autorskej profesii a súvisiacej koncepcii romantického autora (autor ako génius). Nahliada na literárne a filozofické chápania autorstva v 20. storočí a všíma si aspekty elektronickej kultúry vplývajúce na autorstvo, písanie v hypertextoch. Venuje sa tiež histórii autorského práva a popisuje iniciatívu Creative Commons ako alternatívu k tradičnému autorskému právu.

Analyzuje akú povahu nadobúda autorstvo v prostredí spoločenských médií (blogy, wiki, spoločenské siete) a ukazuje aspekty distribučných modelov, ktoré si potrebuje autor v elektronickom prostredí osvojiť.

Diplomová práca
Univerzita Komenského v Bratislave. Filozofická fakulta; Katedra knižničnej a informačnej vedy
Školiteľ: PhDr. Pavol Rankov, PhD
Bratislava: FiF UK, 2008.

Electronic communication and current changes in the understanding of the notion of authorship
The work outlines the social changes, reaching from the hierarchical organization to the network society, as well as analyses the remediation of the traditional media in the network environment. In the work, there is presented the chronology of the conceptions of authorship in the western culture from the Ancient Period until present.

More info (author)

PDF


Comments RSS

Leave a Reply

Name (required)

Email (required)

Website

Speak your mind