Virtueel Platform: Sectoranalyse E-cultuur (2011) [Dutch]

21 July 2011, dusan

Nieuwe kunstsector een feit: 400 miljoen euro jaaromzet voor Nederlandse digitale kunst en cultuur.

De Nederlandse digitale kunstsector heeft een jaaromzet van 400 miljoen euro en geeft werk aan ruim 10.000 mensen. Dit blijkt uit de ‘Sectoranalyse E-cultuur’ van Virtueel Platform die maandag 18 juli 2011 uitkomt. Het onderzoek werd uitgevoerd door bureau Veldkamp / TNS NIPO.

De sectoranalyse laat voor het eerst de omvang en karakteristieken zien van de relatief jonge maar snelgroeiende e-cultuursector. Een innovatieve sector die bestaat uit medialabs, kunstenaars, gamebedrijven, festivals, presentatieplekken en media- en kunstopleidingen.

In het rapport zijn vijftien Best Practice, goede voorbeelden van e-cultuur, te vinden.

Trends
Uit het onderzoek blijkt verder dat organisaties sociale media (74%) de meest belangrijke ontwikkeling van het moment vinden, op de tweede plaats komt mobiele technologie (47%). Een struikelblok blijkt onduidelijkheid over auteursrecht, waar 37% van de ondervraagden graag betere oplossingen voor ziet. Websites, interactieve installaties, mobiele media en apps en games met een educatieve of culturele toepassing zijn belangrijke producten.

Innovatieve sector
Directeur Floor van Spaendonck: “Het is nu een feit: het onderzoek bevestigt met cijfers dat e-cultuur een eigen sector is binnen de kunst, met opleidingen, producenten en afnemers. In deze sector vinden unieke experimenten met kunst en nieuwe media plaats. Daarom is het zaak dat de overheid met een stevig e-cultuurprogramma deze ontwikkeling en onderzoek blijft stimuleren. Het werk van medialabs als Mediamatic, Waag, V2_ en andere pioniers draagt wezenlijk bij aan inhoudelijke reflectie en verdieping van de kennismaatschappij”.

Publisher: Virtueel Platform, Amsterdam, July 2011
36 pages
Published under Creative Commons BY-NC

research data

publisher

PDF (no OCR)


Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Name (required)

Email (required)

Website

Speak your mind